Gotuj z Granero!

Produkty GRANERO® pozwolą urozmaicić Twoją kuchnię. Korzystaj z naszych przepisów, baw się przygotowując zdrowe i smaczne dania, a jeśli sam posiadasz przepis z wykorzystaniem naszych produktów - prześlij go nam! Najlepsze przepisy mają szansę być umieszczone na opakowaniach naszych produktów!

Risotto Marchewkowe

Risotto Marchewkowe

  • 2 torebki ryżu GRANERO INSTANT
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • parmezan

Piersi kurczaka opłucz, oczyść, pokrój w kostkę. Marchewki pokrój na cienkie słupki. Podsmaż na patelni marchewki, następnie dodaj kurczaka. Po ok. 5 minutach dodaj 2 torebki gotowego ryżu GRANERO INSTANT. Następnie dużą łyżkę masła, pieprz i sól do smaku. Na sam koniec zetrzyj sporą ilość parmezanu. Zamieszaj i udekoruj pietruszką.

Krupnik

Krupnik

  • 1 szkl. gotowej kaszy GRANERO
  • 1/2 cebuli
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • natka pietruszki
  • 2 l gotowego wywaru rosołowego

Marchew, pietruszkę, seler i pora pokroić w cienkie półplasterki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć. Dusić na niewielkim ogniu 5 min.
Następnie dolać 2 litry wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę średniej wielkości i wrzucić do zupy na 15 min. przed końcem gotowania. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle i dodać do zupy. Na 5 min. przed końcem gotowania dorzucić gotową kaszę GRANERO.

Ryż ze szparagami

Ryż ze szparagami

  • jedna torebka ryżu GRANERO INSTANT z warzywami
  • 1 cebula szalotka
  • 8 średniej grubości szparagów
  • 3 kapelusze suszonych pomidorów
  • łyżeczka kaparów
  • 3 gałązki oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • masło

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce, a następnie pokrój w 3-4 cm kawałki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż razem ze szparagami na oliwie z oliwek. Odmierz porcję ryżu z warzywami i zalej gorącą wodą w proporcji 1:1, dodaj szczyptę soli i odrobinę masła. Następnie pokrój w cienkie paski suszone pomidory (można dodać łyżkę oliwy z pomidorów do szparagów- wzbogaci to ich aromat). Szparagi smaż krótko- zielone szparagi nie wymagają długiej obróbki termicznej, ważne by nie było czuć ich surowizny, a także by nie nabrały brązowego koloru. Posól teraz szparagi. Gdy po 5 minutach ryż instant już jest gotowy dodaj szparagi i pokrojone pomidory. Kapary opłucz pod bierzącą wodą i wyłóż wszystko na talerz. Na wierzch dodaj świeże liście oregano

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej

  • 250 g. kaszy GRANERO
  • 1 średniej wielkości cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała marchew
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek tartego twardego sera (np. parmezanu)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia/masło klarowane

Kaszę gryczaną GRANERO zalać gorącą wodą wg przepisu na opakowaniu. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki, cebulę drobno poszatkować. Rozgrzać na patelni oliwę/masło i podsmażyć cebulę razem z marchwią. po 2-3 minutach dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do delikatnego zrumienienia cebuli a następnie odstawić do wystygnięcia.
Gdy kasza gryczana GRANERO będzie już gotowa i trochę ostygnie dodać do niej podsmażane wcześniej składniki, wbić 2 jajka, dodać 3 łyżki mąki i tarty ser. Przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Na rozgrzanej patelni smażyć porządanej wielkości placki gryczane.
Placki można spożywać same bądź z różnego rodzaju dipami i sosami. Wybornie smakują z sosem grzybowym, a także posmarowane białym serkiem z dodatkiem wędzonego łososia.